Categories
Bröd

Calles skållade rågbröd

Till skållningen:
1 dl fint rågmjöl
1,5 dl kokhett vatten
Sen:
1,5 tsk färsk jäst
2 dl kallt vatten
ca 4-5 dl vetemjöl special
1-1,5 tsk salt
ca 1 msk sirap


– Blanda rågmjöl med kokande vatten. Rör runt.
– Täck med plastfolie. Låt svalna någon timme i rumstemperatur.
– Blanda i vatten och jäst. Lös upp.
– Tillsätt därefter sirap, salt och mjöl lite i taget. Degen ska vara rejält kladdig!
– Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten (bra om den får stå ca 12 timmar).
– Skrapa försiktigt ut degen på ett rejält mjölat bord, då gör det inget att degen är kladdig. Vik ihop den försiktigt till en fyrkant.
– Låt jäsa under bakduk i 1h, ca.
– Sätt ugnen på 250 – 275°. In i ugnen i 30-35 min. Släng gärna in ett par isbitar längst ner i ugnen från början.
– Vädra ut ångan snabbt efter 15 min.

Serveras med toomat?