Categories
Huvudrätter

Koka ris på iranskt vis

Ris
Vatten
Salt

Tillvägagångssättet beror på vilken typ av ris som används, men i stora drag ska det tillagas så här. Detta lämpar sig för tex basmati, men inte jasminris.

  1. Tvätta riset 5-6x i en skål. Riset är färdigtvättat när vattnet inte längre blir grumligt. Lämna kvar vatten så att riset är täckt.
  2. Tillsätt salt till vattnet så det blir för salt, låt stå 1h.
  3. Häll bort det salta vattnet.
  4. Koka upp vatten (3-4x mer än riset).
  5. Tillsätt riset, rör om ibland för jämn tillagning. Färdigt ris flyter. Koka upp till 15 min, men smaka av var 5:e min.
  6. Skölj sedan riset i en sil.
  7. Täck nu botten på den tomma kastrullen med olja, häll tillbaka riset och placera den på plattan. Placera en kökshandduk på kastrullen och sedan locket.
    Hög värme 2 min!
  8. Sänk värmen till ung. inställning 2 på spisen. Lämna 45 min.
  9. Häll ut riset först och ta sedan loss den krispiga botten!