Ris
Vatten
Salt
Tillvägagångssättet beror på vilken typ av ris som används, men i stora drag ska det tillagas så här. Detta lämpar sig för tex basmati, men inte jasminris.
- Tvätta riset 5-6x i en skål. Riset är färdigtvättat när vattnet inte längre blir grumligt. Lämna kvar vatten så att riset är täckt.
- Tillsätt salt till vattnet så det blir för salt, låt stå 1h.
- Häll bort det salta vattnet.
- Koka upp vatten (3-4x mer än riset).
- Tillsätt riset, rör om ibland för jämn tillagning. Färdigt ris flyter. Koka upp till 15 min, men smaka av var 5:e min.
- Skölj sedan riset i en sil.
- Täck nu botten på den tomma kastrullen med olja, häll tillbaka riset och placera den på plattan. Placera en kökshandduk på kastrullen och sedan locket.
Hög värme 2 min! - Sänk värmen till ung. inställning 2 på spisen. Lämna 45 min.
- Häll ut riset först och ta sedan loss den krispiga botten!