Categories
Huvudrätter

Pasta puylognese

3 msk olivolja
1 gul lök, hackad

1 morot, tärnad
1 stjälk bladselleri
1 stjärnanis
2 vitlöksklyftor, finhackade
150 g puy- eller belugalinser
2 dl veganskt rött vin
2 msk tomatpuré
1 burk (400 g) krossade tomater
2 tsk havssalt
1 chipotle 
2 lagerblad
1 burk kidneybönor
ca 5 dl havregrädde

500 g vegansk tagliatelle
färsk basilika till servering

Gör så här:
1. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs försiktigt lök, morötter, bladselleri och stjärnanis tills de är mjuka, typ 10 minuter. Tillsätt vitlök och fräs allt ytterligare några minuter.
2. Rör ner linserna och tillsätt vin. Tillsätt tomatpuré och rör om på medelhög värme tills vinet har absorberats.
3. Tillsätt tomater och salt och rör om. Tillsätt den hela chipotlen och lagerbladen. Låt alltsammans koka upp och minska sedan värmen och låt blandningen sjuda utan lock i typ 40 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt vatten om såsen blir för tjock. Rör om då och då.
4. När linserna är kokta, tillsätt bönorna och låt det sjuda tills bönorna är genomvarma. Häll i havregrädde för att få en krämigare sås (inte säkert att det behövs så mycket som 5 dl). Koka under tiden pastan. Plocka upp lagerbladen, stjäranisen och chipotlen ur såsen.